Duurzaam wonen zonder gedoe

Donderdag 27 september organiseerde Van 't Riet i.s.m. De EnergieBespaarders het EnergieEvent "Duurzaam wonen zonder gedoe." De opkomst laat zien dat geld- en energiebesparen toch veel mensen bezighoudt maar dat er vaak gedacht wordt dat het een gedoe is om alle mogelijkheden te inventariseren en af te wegen. Door alle partijen bijeen te brengen maakte Van ’t Riet het mogelijk voor geïnteresseerden om zich makkelijk en vrijblijvend te oriënteren.  
 

Thuis energie besparen niet langer onnodig ingewikkeld en tijdrovend
Een panel van experts, bestaande uit het SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvestiging), de Energiebespaarders, De Hypotheker en Van ’t Riet Boontjes Makelaars, beantwoordde vragen en gaf toelichting op de verschillende mogelijkheden, tips en voorbeelden. Ook de overige aanwezige bedrijven trokken veel belangstelling met hun producten of diensten. De presentatie van De EnergieBespaarders, het grootste online platform voor verduurzaming,  maakte duidelijk dat duurzaam wonen helemaal niet zo'n gedoe hoeft te zijn. Met hun slimme tools zoals de gratis Bespaarcheck en het Energiepaspoort wordt al snel duidelijk wat de bespaarpotentie van een woning is en kunnen zij zorgen voor onafhankelijk advies en hulp bij verduurzaming.
 
Veel vragen
Uit de reacties en vragen bleek wel dat mensen soms nog niet goed weten welk effect het toepassen van energiebesparende voorzieningen heeft: wat is je investering en terugverdientijd; wat zijn de gevolgen voor de waarde van je woning; hoe belangrijk is het energielabel bij verkoop van je woning; wat levert het aan comfort op? Maar ook onbekendheid met de financieringsmogelijkheden: de ruimere mogelijkheden voor een hypotheek of rentekorting bijvoorbeeld.

Bekijk hieronder de antwoorden op een greep uit de gestelde vragen.

Hoe zit het met het energielabel en hoe belangrijk is dit bij de verkoop van de woning?
Als makelaar kunnen wij dus absoluut merken dat er steeds meer interesse is naar duurzame woningen of het verduurzamen van daarvan. Naast het toenemende wooncomfort is een definitief energielabel daarbij van groot belang. Sinds 2015 zijn huiseigenaren verplicht om tijdens de overdracht van hun woning een definitief energielabel over te dragen. Zij kunnen anders een boete riskeren van gemiddeld 400 euro. Dit wordt opgelegd door de Nederlandse overheid die de woningvoorraad sterk willen verduurzamen. De doelstelling is dat in 2030 het gemiddelde koophuis energielabel A heeft en in 2020 de gemiddelde corporatiewoning energielabel B. De hoogte van het energielabel wordt bepaald door het bouwjaar, de isolatiewaarden en de toegepaste energiebesparende voorzieningen en kan definitief gemaakt worden via DigiD. 

Wordt mijn huis  meer waard met energiebesparende voorzieningen en dus een hoger energielabel?
Alle sinds 2015 verkochte woningen zijn geanalyseerd. Hieruit blijkt dat een beter energielabel leidt tot een gemiddeld 2% hogere verkoopprijs.
In Nederland is de gemiddelde woningwaarde momenteel 297.000,-  een beter energielabel levert dan dus zomaar 6 duizend euro op. (Indien een energielabel 2 of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare verkochte woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs naar gemiddeld 2,8% en bij een verbetering van 3 of meer labelstappen naar gemiddeld 3,6%)

Onderzoeksresultaten en onze ervaring laat daarbij tevens zien dat bijvoorbeeld zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij verkoop van de woning. Dit maakt investeren in dit type voorzieningen natuurlijk interessant omdat er tussentijds flink bespaard wordt op je eigen energierekening. En hoe meer energiebesparende voorzieningen, hoe hoger je energielabel! 
 
Ik heb een woning gekocht en ik wil verbouwen met energiebesparende maatregelen. Kan ik hierdoor meer lenen?
Wanneer je een woning koopt en energiebesparende voorzieningen toepast, mag je maximaal 106% van de waarde van de woning na verbouwing lenen. Uiteraard moet je dit bedrag wel kunnen lenen op basis van je inkomen.
Ook de grens voor Nationale Hypotheek Garantie wordt verhoogd door het meefinancieren van energiebesparende voorzieningen. Je kan een hypotheek met NHG aanvragen tot het bedrag van € 280.900 (106 % van de marktwaarde). Zonder energiebesparende voorzieningen (EBV) is dit € 265.000 (100 % van de marktwaarde).
Belangrijk om te weten is dat het te verwachten is dat per 2019 het bedrag met energiebesparende voorzieningen verhoogd wordt naar € 307.400 (106% marktwaarde) en zonder energiebesparende voorzieningen wordt dit € 290.000 (100% marktwaarde).
 
Wat is het Energiebespaarbudget van Nationale Hypotheekgarantie?
Wil je je woning verduurzamen, zonder nog precies te weten hoe? Dan kan het Energiebespaarbudget de ideale oplossing zijn om de hypothecaire financiering hiervan te realiseren. 
Het Energiebespaarbudget is een klantvriendelijke variant van het EBV bouwdepot, waarbij de geldverstrekker toestaat dat de klant afwijkt van de oorspronkelijke EBV specificatie. Uitbetaling van de gelden in het depot vindt alleen plaats als op basis van nota’s is aangetoond dat de kosten voor een EBV zijn gemaakt.
Het maximale bedrag van het Energiebespaarbudget is 6% van de marktwaarde van de woning (eventueel inclusief waardestijging door reguliere verbouwing). Om flexibel te zijn ten aanzien van de EBV maatregelen wordt een waardestijging als gevolg van deze EBV buiten beschouwing gelaten.

Moet ik dan aan tafel tijdens het hypotheekgesprek al bepalen welke energiebesparende maatregelen ik wil nemen?
Nee, je hoeft je bij de meeste hypotheekverstrekkers helemaal nog niet druk te maken om welke maatregelen precies genomen gaan worden. Je kunt heel eenvoudig ruimte voor jezelf creëren door een EBV-depot te laten opzetten en vervolgens heb je maanden de tijd om te beslissen of en hoe je dit het beste kunt gebruiken. Dit hoeven dus niet dezelfde EBV's te zijn als oorspronkelijk ingeschat.
 
En hoe zit dit voor iemand bij wie de hypotheek gewoon loopt?
In sommige gevallen kan de hypotheek voordelig worden verhoogd. Het kan bij de huidige lage rente zelfs voordeliger zijn om de hypotheek nu, met een kleine boete, over te sluiten en meteen de verduurzaming mee te nemen.
 


Wat zijn de meest voorkomende vragen die je krijgt als je bij mensen thuis komt?
Ze willen vaak weten wat de slimste manier is om te verduurzamen. Waar moet je mee beginnen? En wat levert het op?
Of mensen hebben comfort-problemen door bijvoorbeeld een koude gevel of vloer en willen graag weten hoe ze dit het beste kunnen oplossen
Ik kom veel mensen tegen die al zelf zijn begonnen en offertes hebben liggen. Vaak zit er verschil tussen de oplossingen die worden aangeboden waardoor een klant niet meer weet wat 'ie moet doen. Mijn onafhankelijke advies wordt dan heel erg gewaardeerd.
 
Wat is de grootste misvatting die heerst bij mensen waar jij thuis komt?
Dat voor verduurzamen een grote verbouwing nodig is die veel troep geeft. De meeste oplossingen zijn in een dag of dagdeel klaar en opgeruimd.
En veel klanten hebben geen goed beeld bij de kosten die de verduurzaming met zich meebrengt. Isoleren is vaak goedkoper dan men denkt. En zonnepanelen zijn natuurlijk best een investering, maar je gaat wel 25 jaar lang op je stroomrekening besparen. Daarbij zal de prijs van gas alleen maar gaan stijgen en gaat het lonen om meer met elektriciteit te gaan doen.
 
Wat zou je willen meegeven aan de mensen die hier aanwezig zijn?
Laat je goed adviseren en ga voor kwaliteit. We hebben het over maatregelen die je 1 keer per woning neemt en minimaal 15-25 jaar meegaan als je de juiste producten aanschaft. Daarbij levert verduurzamen van energie en geld op, maar ook extra comfort. Hoe langer je wacht om je woning te verbeteren, hoe minder je hier de vruchten van kunt plukken. Laat je dus zsm goed adviseren zodat je zelf de juiste beslissing kunt nemen. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek is een perfect moment om de woning te verduurzamen. Veel mensen hebben echter een hypotheek die nog jaren loopt, maar veel deze mensen hebben niet zelf de financiële middelen om zelf een structurele verbetering aan de duurzaamheid van de woning te bekostigen. Welke opties bieden jullie hiervoor?
Wij bieden de Energiebespaarlening. Dit is een annuïteiten lening van minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 waarmee u de maatregelen kunt financieren die u wilt treffen aan uw woning. Wij kunnen de maatregelen financieren die zijn opgenomen in onze investeringsmaatregelenlijst. De looptijd van de lening is 7,10 of 15 jaar. De lage gesubsidieerde rente staat vast gedurende de gehele looptijd. U weet dus gedurende de hele looptijd welke lasten u heeft.
 
Is het lastig om een lening voor verduurzaming te krijgen via het SVn? Wat moet iemand er grofweg voor doen?
U kunt de lening bij het Nationaal Energiebespaarfonds helemaal digitaal aanvragen. Dit is niet lastig. Op onze site staat een checklist, wanneer je die volgt, kan het niet misgaan. Heb je toch nog vragen, dan kan je die uiteraard telefonisch of via de mail aan ons stellen.
 
Wat zijn misvattingen die jullie in de praktijk vaak tegenkomen als het gaat om lenen om te verduurzamen?
Dat de rente van de lening niet opweegt tegen de besparing. Wanneer je de besparing en waardestijging van de woning naast de rente plaatst, is het bijna
altijd een slimme zet.
Soms wordt er onderhoud gepleegd aan een woning, zonder dat verduurzaming wordt meegenomen, dat is jammer. De combinatie levert winst op. En wooncomfort verhogen is ook een belangrijk item.


 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring