Een persoonlijke lening voor de extra kosten van je woning?

De huizenprijzen stijgen hard. Bovendien kun je steeds minder lenen. En dat terwijl je naast de aankoopprijs allerlei extra kosten hebt. Sommige mensen sluiten een persoonlijke lening af voor deze kosten. Dat klinkt aantrekkelijk. Maar is het ook verstandig?

Extra kosten bij aankoop van een woning
Het hypotheekbedrag dat je maximaal kunt lenen was eerst 106% van de aankoopprijs van de woning. Nu is dat nog maar 100%. Zo wil de overheid voorkomen dat mensen te veel schulden opbouwen. Bij het kopen van een woning heb je vaak extra kosten. Bijvoorbeeld advies- en notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Deze kosten komen samen al snel op ongeveer 6% van de aankoopprijs van de woning. Bij een huis van € 200.000,- zijn de extra kosten dan zo’n € 12.000,-. Een bedrag dat niet iedereen op zijn spaarrekening heeft staan. Wil jij je woning ook nog verbouwen? Of een nieuwe inrichting? Dan loopt dit bedrag nog verder op.

 Een persoonlijke lening: verstandige keuze?
Je kunt deze extra kosten financieren met een persoonlijke lening. Dat klinkt misschien heel aantrekkelijk. Maar de overheid heeft het maximale hypotheekbedrag niet voor niets verlaagd naar 100%.
Leen je het maximale hypotheekbedrag? Bedenk dan eerst of een persoonlijke lening wel een verstandige keuze is. Jouw maandlasten worden hierdoor hoger. Misschien dat je deze maandlasten nu kunt betalen. Maar hoe zit dat als er straks kinderen komen? Of als je later minder wilt gaan werken?

Persoonlijke lening? Laat je eerst goed adviseren!
Laat je daarom altijd goed adviseren hierover tijdens het hypotheekgesprek. Jouw adviseur geeft je inzicht in de voor- en nadelen van een persoonlijke lening. Bovendien zijn er misschien nog andere oplossingen. Bijvoorbeeld de starterslening die een groot aantal gemeentes aanbieden. Of misschien kan je geld lenen van je ouders?

Neem contact met ons op om te bekijken wat jouw mogelijkheden zijn.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring