Wintersportplannen? Tien tips voor een veilige reis en zorgeloze sneeuwpret.

  1. Ga met je auto voor een ‘wintersport-APK’ langs de garage en koop extra ruitenvloeistof, antivries en een spuitbus met ruitontdooier. Oók handig voor vastgevroren deuren! Leg de bus daarom niet in de auto. Nog geen winterbanden? Schaf ze aan, want bij sneeuw of gladheid heb je veel meer grip op de weg. In steeds meer landen zijn winterbanden trouwens verplicht.
  2. Heb je geen ervaring met rijden in de sneeuw? Of ga je met huur- of nieuwe auto naar de wintersport? Volg dan een slipcursus, zodat je weet hoe je jouw auto veilig uit een slip haalt.
  3. Rijden in de sneeuw of op glad wegdek is extra vermoeiend. Las onderweg extra pauzes in of wissel sneller met een medereiziger om de auto te besturen.
  4. Check voor vertrek de wintersportverkeersinformatie. En schaf van tevoren milieustickers en vignetten aan. Dat scheelt wachttijd bij de grens. Neem ook oude wegenkaarten mee, ook al heb je een goed navigatiesysteem. Een wegenkaart van papier geeft vaak een beter overzicht als je een alternatieve route wilt kiezen.
  5. Geef rustig en gedoseerd gas, trap nooit hard op de rem en houd voldoende afstand tot de voorligger. Probeer zoveel mogelijk te remmen op de motor. En stuur bochten niet te scherp in. Wegrijden op sneeuw? Doe dit in de tweede versnelling. De kans op doorslippen is dan een stuk kleiner.
  6. Neem warme dekens en extra eten en drinken mee voor het geval je pech krijgt of in een lange winterse file belandt.
  7. Oefen thuis alvast een keer hoe je de sneeuwkettingen moet bevestigen. Leg ze bovenop de rest van de bagage in de kofferruimte; zo kan je er makkelijk en snel bij. Monteer de kettingen op een vlakke weg, onder aan de berg en niet halverwege de berg of helling. Rijd niet harder dan 40 kilometer per uur met sneeuwkettingen.
  8. Tijdens een wintersportvakantie is de kans op een blessure groter dan tijdens een minder actieve vakantie. Ga daarom niet meteen voluit van de hoogste piste, maar neem eerst een paar uur les. Nog beter: train in de weken voor vertrek je spieren en werk extra aan je conditie.
  9. Neem je zorgpas mee op vakantie. Veel zorgverzekeraars hebben de pas gecombineerd met de European Health Insurance Card (EHIC). Biedt jouw zorgverzekeraar geen combinatie? Vraag de Europese zorgpas dan alsnog aan bij je zorgverzekeraar. Met de EHIC heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland.
  10. Sluit een goede reisverzekering die ook dekking biedt voor wintersport. De kosten bij een ongeval kunnen namelijk al snel hoog oplopen. Check ook of off-piste skiën, ski-uitrusting en fotocamera zijn meeverzekerd. Wil je zeker weten dat je zorgeloos van de sneeuwpret kunt genieten? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag!
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring