Tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Wist je dat een goede vergelijking al snel een besparing kan opleveren van € 100,- per jaar? Houd daarbij wel rekening met de juiste dekking en staar je niet blind op alleen de korting. Wij helpen je graag op weg met enkele tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Profiteer van jouw collectieve zorgverzekering
Via een zorgcollectief is jouw zorgverzekering in veel gevallen goedkoper. Ondanks de korting is het onnodig om een pakket te kiezen met een veel te uitgebreide vergoeding. De verleiding is groot, omdat je via het collectief dankzij de korting goedkoper uit bent.

Met deze tips maak je de juiste keuze.

1. Kies de juiste basisverzekering
Er zijn drie soorten basisverzekeringen: natura, restitutie en budget. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners. Let op: de budgetverzekering is de goedkoopste, maar de zorgverzekeraar heeft dan weinig contracten met zorgverleners. Hierdoor bestaat de kans dat je hoge zorgkosten kunt krijgen. Deze contracten gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp.

2. Vraag zorgtoeslag aan
In enkele situaties heb je recht op zorgtoeslag. Contoleer dus goed of dit ook voor jou van toepassing is. Als dit voor jou het geval is, dan ontvang je maandelijks een bedrag waarmee je een gedeelte van de zorgpremie kunt betalen. De Belastingdienst heeft meer informatie voor je betreffende zorgtoeslag én laat je zien of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel dat is.

3. Maak ook een vergelijking voor jou alleen
Veel gezinnen willen samen op een polis. Dit is overzichtelijk en handig voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Misschien is jouw partner bij een andere verzekeraar wel voordeliger uit. Als je niet dezelfde wensen heeft, is het slim om allebei een aparte vergelijking te maken.

4. Vraag een second opinion aan
Staat er een dure tandartsbehandeling voor je op de planning? Vraag dan een second opinion aan bij een andere tandarts. In een enkel geval is de behandeling bij de ene tandarts goedkoper dan bij de andere. Vraag jouw tandarts om een doorverwijzing.

5. Betaal jouw premie per jaar in plaats van per maand
Wanneer je de premie in één keer betaalt, kan dat tot 3% korting opleveren. Als je dat bedrag achter de hand heeft kan je dat overwegen. De jaarpremie wordt dan in januari afgeschreven.

6. Laat de ingreep door je huisarts doen
Sommige ingrepen kan je ook door de huisarts laten doen. Het voordeel hiervan is dat je bij de huisarts geen eigen risico betaalt. Laat bijvoorbeeld je spiraaltje zetten door de huisarts. Je betaalt dan alleen de kosten van het spiraaltje. Het zetten is gratis. Als je het in het ziekenhuis laat doen, betaal je wel je eigen risico.

7. Ga verstandig om met je eigen risico
Heb je deze laatste maanden van het jaar zorg nodig? Denk hierbij aan jouw eigen risico. Heb je jouw eigen risico opgemaakt dit jaar? Laat de behandeling dan nog voor 31 december doen. Op 1 januari begin je namelijk weer met een nieuw eigen risico en moet je de behandeling waarschijnlijk zelf betalen.

8. Verzeker je kind bij de ouder met de hoogste dekking
Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd. Maar bij wie schrijf je ze bij? Onder jou of onder jouw partner? Als je dezelfde dekking hebt, is dat niet belangrijk. Heb je allebei een andere dekking? Schrijf jouw kind dan in onder de ouder met de breedste dekking. Jouw kind lift dan automatisch mee op dezelfde dekking. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld orthodontie, maar ook fysiotherapie.

9. Ga bewust om met medicijnen
Verzekeraars hebben vaak een voorkeur binnen een groep van gelijke medicijnen. Voorbeeld: er is een groep medicijnen met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering maar een andere leverancier. Je krijgt binnen die groep het ene medicijn wel uit de basisverzekering vergoed en het andere niet. Je hebt dus niet altijd een aanvullende dekking voor medicijnen nodig. Als je hier goed naar kijkt, levert dit al snel een flinke besparing op.

10. Let op dat je niet onderverzekerd bent
De basisverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Als de zorg duurder is dan in Nederland kan je je hiervoor verzekeren via de zorg- of de reisverzekering. Vraag jouw adviseur wat voor jou de beste oplossing is, zodat je niet dubbel of onderverzekerd bent.

11. Wel of geen aanvullende verzekering?
Ben je gezond en verwacht je in komend jaar weinig zorgkosten? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan denkt te gaan maken. Het is goed mogelijk dat het goedkoper is om de kosten zelf op je te nemen, in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens naar jouw tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is veel goedkoper dan de goedkoopste tandartsverzekering. Hiermee bespaar je tientallen euro’s.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Geen probleem.
Bel één van onze adviseurs op 088 – 000 83 68. Ons zorgteam helpt je graag!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring